Krem z bobu, to bardzo szybkie i pożywne danie. Sezon na ten świeży mamy latem, ale teraz można posiłkować się tym mrożonym. Zaczynamy od ugotowania całego opakowania w łupinkach, aż do czasu gdy zmięknie.
Aby uzyskać aksamitną i kremową zupę, obieramy bób z łupinek. Ja postanowiłam go nie obierać, bo w skórce jest najwięcej witamin. Bób jest bardzo bogaty w błonnik i witaminy z grupy B.
W drugim garnku gotuję bulion drobiowy, do którego dodaję ugotowany bób. Gotuję jeszcze przez chwilę, potem dodaję sól i pieprz, a następnie blenduję.
Po zmiksowaniu kremu dodaję ser gorgonzola. Zupa wtedy będzie bardziej kremowa i wyrazista. Na koniec siekam pietruszkę i kroję w kostkę świeży chleb.
Składniki:
- 1 opakowanie bobu mrożonego
- 500 ml bulionu drobiowego
- sól i pieprz
- świeży chleb
- pietruszka
- ser gorgonzola - około 50g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz