Tym
razem zupa z czerwonymi składnikami, czyli papryką, pomidorami i
czerwoną cebulą. Dla tzw. "przydymionego' aromatu paprykę podpiekam
najpierw w piekarniku. Kroję ją na kawałki, skrapiam oliwą z oliwek i
piekę w 200 C, aż skórka będzie przypieczona i zacznie lekko odchodzić.
W trakcie pieczenia papryki prażę na patelni orzechy nerkowca. Będą stanowiły znakomity dodatek do zupy.
Cebulę kroję w piórka i podsmażam na patelni, dodając odrobinę słodkiej papryki w proszku i suszoną papryczkę chilli dla zaostrzenia smaku. Nie jest ona obowiązkowa, ale ponieważ lubię ostre dania, dodaję ją aby potrawa stała się bardziej wyrazista. Następnie kroję w kostkę pomidory i dodaje je do cebuli. Całość powinna się chwilę pogotować.
Następnie dodaję upieczoną paprykę i mieszam tak aby smaki się przenikały. Potem dolewam wody do momentu przykrycia warzyw. Całość gotuję jeszcze 10-15 min. Następnie blenduję zupę i gotuję jeszcze przez chwilę. Zupa powinna mieć lekko słodkawy od cebuli i przydymiony od papryki smak.
Na koniec dodaję prażone nerkowce, które wzbogacą już ciekawy smak zupy.
Składniki:
- czerwona papryka (x2)
- czerwona cebula (x1)
- pomidory (x2)
- oliwa z oliwek
- woda
- sól i pieprz
- papryka w proszku
- suszona papryczka chilli
- nerkowce
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz