Zaczynam od obsmażenia świeżej piersi z kurczaka. Przed smażeniem lekko doprawiam ją solą i pieprzem. Następnie wstawiam do piekarnika na około 30 min. tak aby dokładnie się upiekła i była soczysta w smaku.
Do ratatouille przygotowuję pokrojone w kostkę warzywa takie jak: papryka żółta, cukinia, cebula, pieczarki i bakłażan oraz jak zwykle papryczkę chilli. Smażę je, zaczynając od cebuli i kolejno dodając następne warzywa. Jak już się lekko zarumienią dodaję zmiażdżone ząbki czosnku i tymianek. Potem zalewam całość dużym chlustem białego pół- lub wytrawnego wina. Jak alkohol odparuję dodaję dwie łyżki miodu.
Na upieczonej piersi z kurczaka układam ratatouille. Smacznego !
Składniki:
(na 2 porcje)
- 2 piersi z kurczaka
- oliwa z oliwek
- pieczarki ( ok. 4 na 2 porcje)
- żółta papryka
- 1/2 cukinii
- 1/2 bakłażana
- papryczka chilli
- 1 cebula
- tymianek świeży (jeśli nie mamy, suszony wystarczy)
- tymianek suszony
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki miodu
- ok. 100 ml wina białego półwytrawnego lub wytrawnego
- sól i pieprz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz