Zupa z serków topionych chodziła za mną już od dawna, bo jej smak jest fantastyczny. Jedyny minus to kaloryczność tej zupy, ale raz od wielkiego dzwonu można sobie pofolgować:). Widziałam wiele przepisów i wariacji na temat tej zupy, postanowiłam
jednak przygotować własną wersję na ostro.
Do przygotowania potrzebny będzie kremowy serek topiony, dwie papryczki chilli, żółta cukinia, kukurydza, zielony groszek i czosnek. Zaczynamy od posiekania na drobne kawałki papryczek chilli bez pestek. Papryczki wrzucamy na gorący olej, po chwili dodajemy drobno pokrojony czosnek. Kiedy olej nabierze charakterystycznego koloru i aromatu przypieczonej papryki, dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię oraz kukurydzę i zielony groszek. Całość podsmażamy przez chwilę a następnie dodajemy suszony lub świeży tymianek i zalewamy bulionem.
Zupę gotujemy przez ok. 10 min., potem dodajemy cały serek topiony i energicznie mieszamy, aby się rozpuścił. Z chwilą gdy zupa będzie miała aksamitną konsystencję gotujemy ją jeszcze przez kilka minut. Sugeruję zjeść ją z świeżą i chrupiącą bułką lub bagietką:) Składniki:
- 2 serki topione kremowe
- mała puszka kukurydzy z zielonym groszkiem
- 2 papryczki chilli
- 4 ząbki czosnku
- 500 ml bulionu
- 1/2 żółtej cukinii
- tymianek suszony lub świeży
- olej
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz