Krewetki z czosnkiem i pietruszką to dosyć powszechne połączenie. Banalne, ale smaczne. Postanowiłam urozmaicić ten przepis i dodać mu "kopa". Do dania wybrałam duże krewetki białe. Zamarynowałam je w oliwie z oliwek i arabskiej paście z papryczek chilli zwanej harissą. Trochę to dziwne połączenie: kuchnia arabska i krewetki, ale wierzcie mi dodaje owocom morza uroku i jeśli ktoś lubi ostre potrawy to zostanie jej fanem.
Zamarynowane krewetki stały w lodówce około jednej godziny. Następnie podsmażyłam je w marynacie, dodałam kilka zmiażdżonych ząbków czosnku, sól i pieprz oraz sok z cytryny. Uprażyłam również ziarna sezamu i posiekałam natkę pietruszki.
Krewetki smażyłam dość krótko, tak aby nie były zbyt twarde. Podałam je z świeżym i chrupiącym pieczywem.
Składniki:
- krewetki białe
- sok z 1/2 cytryny
- oliwa z oliwek
- pasta harissa - 2 łyżki
- sól i pieprz
- ziarna sezamu
- natka pietruszki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz