Dzisiaj bardzo prosty i szybki przepis, bo przyznam szczerze, że ostatnio cierpię na brak czasu.
Tym razem dodatek idealny do mięsa - grecki dip tzatziki. Mam na niego szczególną ochotę gdy robi się gorąco. Orzeźwiający smak sprawia, że ciepły obiad jest zjadliwy nawet w upalne dni. Idealnie komponuje się ze stekiem wołowym, czyli daniem które również przygotowuje się w ekspresowym tempie.
Do przygotowania sosu potrzebujemy jogurt grecki, ogórki gruntowe, czosnek, sól, pieprz, odrobinę oliwy z oliwek i soku z cytryny. Ja dodałam jeszcze drobniutko posiekaną, ciekawą odmianę białej rzodkiewki, ale nie jest to konieczne.
Ogórki kroimy w drobną kosteczkę i solimy, jak tylko puszczą sok - odcedzamy. Do ogórków dodajemy posiekaną rzodkiewkę, zmiażdżone ząbki czosnku, łyżkę oliwy z oliwek, odrobinę soku z cytryny oraz sporą dawkę grubo zmielonego pieprzu. Całość mieszamy z jogurtem greckim i dip gotowy!.
Składniki:
- jogurt typu greckiego 400g
- 2-3 ogórki gruntowe
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 cytryny
- 1 łyżkę stołową oliwy
- sól i pieprz
- 4-5 rzodkiewek (opcjonalnie)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz