Niektórym może wydawać się to dziwne, ale cytryna świetnie komponuje się z drobiem. Tym razem pieczony kurczak z rozmarynem, cytryną, czosnkiem pieczonym w łupinkach i kremowym sosem na białym winie z szalotkami.
Zaczynamy od przygotowania marynaty, tj. wyciśnięcia soku z cytryny i starcia skórki. Do mieszanki dodajemy odrobinę oliwy, sól, pieprz i posiekany świeży rozmaryn. Kurczaka marynujemy przez godzinę w lodówce. Następnie układamy go w brytfance na cząstkach cytryny i czosnku w łupinkach. Całość przykrywamy gałązkami rozmarynu. Na wierzchu układamy plastry masła i przykrywamy naczynie folią. W piekarniku pieczemy ok. godziny, więc jest to danie czasochłonne. Polecam zostawić sobie takie przepisy na weekend.
W czasie, gdy kurczak będzie się powoli piekł możemy przyrządzić sos. Kroimy zatem szalotkę w plasterki, które podsmażamy na maśle, w trakcie smażenia posypujemy je posiekanym rozmarynem. Jak szalotki będą już miękkie dodajemy trochę białego wina. Z chwilą gdy alkohol wyparuje do sosu wlewamy śmietanę. Całość mieszamy do zgęstnienia. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Folię z kurczaka zdejmujemy na ostatnie 15 min. pieczenia, tak aby skórka była chrupiąca. Kurczaka podajemy z sosem i przypieczonym w łupinkach czosnkiem.
Składniki:
- kurczak
- 1 cytryna
- rozmaryn - kilka gałązek
- czosnek - cała główka
- 5 szalotek
- śmietana - ok. 150 ml.
- białe wino - ok. 50 ml.
- sól i pieprz
- masło
- olej
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz