Jagnięcina to bardzo delikatne i charakterystyczne mięso. Na polskim stole raczej rarytas, ale jeśli już uda nam się ją zakupić, proponuję kotlety jagnięce w orzeźwiającej miętowej marynacie.
Lekko podsmażone kotlety przekładamy do brytfanki i układamy na nich odrobinę masła, które doda maślanego i soczystego smaku mięsu. Brytfankę wkładamy do piekarnika na 10-15 min., aż kotlety będą upieczone. Musimy jednak uważać, by ich nie przesuszyć.
Podajemy je na gęstym sosie balsamicznym, który fajnie komponuje się ze smakiem mięsa.
Składniki:
- kotlety jagnięce
- oliwa z oliwek do marynaty ( ok. 50 ml.)
- sok z jednej cytryny
- papryczka chilli
- 3 ząbki czosnku
- gałązka rozmarynu
- 2 łyżki suszonej mięty
- sól i pieprz do smaku
- masło
- gęsty sos balsamiczny
Zaczynamy od przygotowania marynaty, czyli wymieszania soku z cytryny z oliwą z oliwek. Do płynnej mieszanki dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku i drobno posiekaną papryczkę chilli. Na koniec siekamy rozmaryn i dodajemy razem z suszoną miętą. Jeszcze tylko sól i pieprz i możemy w marynacie zanurzyć jagnięcinę. Odstawiamy ją do lodówki na godzinę lub dłużej.
Jednocześnie rozgrzewamy patelnię i nastawiamy piekarnik na 200 C. Jagnięcinę podsmażamy, zaczynając od strony z grubą warstwą tłuszczu. Czekamy aż się lekko wytopi. Następnie obracamy kotlety i podsmażamy z każdej ze stron przez dosłownie chwilę.
Lekko podsmażone kotlety przekładamy do brytfanki i układamy na nich odrobinę masła, które doda maślanego i soczystego smaku mięsu. Brytfankę wkładamy do piekarnika na 10-15 min., aż kotlety będą upieczone. Musimy jednak uważać, by ich nie przesuszyć.
Podajemy je na gęstym sosie balsamicznym, który fajnie komponuje się ze smakiem mięsa.
Składniki:
- kotlety jagnięce
- oliwa z oliwek do marynaty ( ok. 50 ml.)
- sok z jednej cytryny
- papryczka chilli
- 3 ząbki czosnku
- gałązka rozmarynu
- 2 łyżki suszonej mięty
- sól i pieprz do smaku
- masło
- gęsty sos balsamiczny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz