Dzisiaj coś na szybko, ale za to efektownie:) Do przygotowania roladek potrzebujemy polędwiczkę wieprzową, którą dzień wcześniej kroimy w plastry i marynujemy w oliwie z oliwek, soli, pieprzu i czosnku.
Zamarynowaną polędwiczkę krótko podsmażamy z każdej strony, a następnie zawijamy w szynkę parmeńską, albo szwarcwaldzką. Przygotowane roladki układamy w brytfance i posypujemy suszonym lub świeżo i drobno posiekanym rozmarynem.
Składniki
Zamarynowaną polędwiczkę krótko podsmażamy z każdej strony, a następnie zawijamy w szynkę parmeńską, albo szwarcwaldzką. Przygotowane roladki układamy w brytfance i posypujemy suszonym lub świeżo i drobno posiekanym rozmarynem.
Brytfankę przykrywamy folią aluminiową. Polędwiczki powinny piec się pod przykryciem około 20 min., a następnie na ostatnie 10 min. ściągamy folię, tak aby szynka przypiekła się z wierzchu. Dzięki uprzedniemu podsmażaniu i pieczeniu pod folią roladki będą soczyste i aromatyczne.
Składniki
- polędwiczki wieprzowe
- szynka szwarcwaldzka lub parmeńska
- rozmaryn świeży lub suszony
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
- czosnek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz