Korzeń pietruszki jest mało doceniany w kuchni a przecież ma bardzo ciekawy smak. Dlatego właśnie postanowiłam przyrządzić krem z pietruszki z serową nutą. Do jego przygotowania potrzebujemy szalotki, czosnek, pietruszkę i ser corregio.
Zaczynamy od posiekania szalotek i czosnku oraz obrania i pokrojenia w kostkę korzeni pietruszki. Szalotki podsmażamy na oliwie a jak już zmiękną dodajemy czosnek. Następnie do garnka wsypujemy kosteczki pietruszki i mieszamy. Po chwili dodajemy lubczyk i gałkę muszkatołową. Po wymieszaniu całość zalewamy bulionem i gotujemy aż pietruszka zmięknie. W trakcie gotowania ścieramy na tarce ser corregio i wsypujemy do zupy.
Po wystudzeniu zupy, miksujemy ją blenderem, a następnie dodajemy jeszcze trochę świeżo startego sera. Na patelni w łyżce oliwy z oliwek prażymy orzechy włoskie doprawione solą i pieprzem. Dodajemy je do zupy zamiast grzanek czy groszku ptysiowego.
Składniki
- 3 korzenie pietruszki
- 3 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- łyżka lubczyku suszonego
- łyżka gałki muszkatołowej
- bulion
- ser corregio (ok. 100-150g)
- oliwa
- orzechy włoskie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz