Buraki jeść warto, bo to doskonały 'odkwaszacz' dla organizmu. Dzisiaj zatem sałatka z burakami w roli głównej. Zaczynamy od ich ugotowania, schłodzenia i obrania. Następnie kroimy je w plasterki i na pół. Po ułożeniu na talerz dodajemy listki świeżej bazylii.
Na patelni prażymy obrane pestki słonecznika, którymi następnie posypujemy sałatkę. Na koniec podsmażamy z dwóch stron ser kozi, który układamy na wierzchu. Dla dodania ciekawego smaku, kroimy ząbki czosnku na plasterki i również krótko podsmażamy na oleju. Posypujemy nimi sałatkę.
Do sałatki stosujemy dwa dressingi jednocześnie. Pierwszy to gęsty ocet balsamiczny, a drugi to mieszanka łyżki ostrej musztardy, miodu i oleju. Sałatkę możemy doprawić solą i pieprzem do smaku.
Składniki:
- ugotowane buraki
- ser kozi
- świeża bazylia
- czosnek
- pestki słonecznika
- olej
- miód
- musztarda
- ocet balsamiczny
- sól i pieprz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz