Ostatnio w sklepach, pojawiła się dynia hokkaido. Jak sama nazwa sugeruje, to japońska odmiana, której chyba najważniejszą cechą jest fakt, iż ma jadalną skórkę. Kolor miąższu jest intensywnie pomarańczowy a smak przypomina trochę bataty i kasztany.
Najprostszy sposób przygotowania i chyba najwłaściwszy dla dyni hokkaido, to po prostu pieczenie. Dynia jest zazwyczaj mała, więc nie napracujemy się przy jej krojeniu. Ze środka wyciągamy miąższ i kroimy ją na paski 1-2cm. Następnie układamy je na blasze i spryskujemy oliwą.
Dynię oprószamy płatkami chilli, gałką muszkatołową, solą i pieprzem oraz sproszkowanym czosnkiem. W brytfance układamy również orzechy włoskie, które znakomicie współgrają smakiem z dynią i będą fajnym akcentem urozmaicającym danie. Całość pieczemy bez przykrycia około 30 min. w 180 C. Skórka bardzo szybko zmięknie. Pamiętajmy jednak aby dobrze umyć dynię zanim ją upieczemy.
Składniki:
- dynia hokkaido
- orzechy włoskie
- gałka muszkatołowa
- płatki chilli
- sól i pieprz
- sproszkowany czosnek
- olej
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz