To bardzo kolorowe i wyborne danie. Trochę przypomina kuchnię Indii, ale to dlatego, że użyję do niego ciecierzycy i żółtego curry.
Zaczynam od udek z kurczaka, które podsmażam na złoty kolor, zaczynając od strony ze skórką.
W czasie smażenia kroję w kostkę lub plasterki warzywa: marchewkę, seler, pietruszkę, cukinię, paprykę i bakłażana.
Dodatkowo siekam cebulę, czosnek i papryczkę chilli. Odsączam również cieciorkę z puszki.
Następnie w dużym rondlu, na oleju podsmażam cebulę z odrobiną suszonego imbiru. Następnie dodaję papryczkę chilli i czosnek. Później w miarę zmiękczenia poszczególnych składników dodaję twarde warzywa, czyli marchewkę, seler, pietruszkę, paprykę, a na koniec cukinię, bakłażana i cieciorkę.
Całość zalewam bulionem warzywnym i dosypuję kopiastą łyżkę curry. Na wierzchu układam udka z kurczaka i gotuję pod przykryciem, przez co najmniej 40-50 minut.
Piękny zapach i smak gwarantowany.
Składniki:
- udka z kurczaka
- marchewka
- bakłażań
- cukinia
- seler
- pietruszka
- cieciorka
- papryka
- papryczka chilli
- cebula
- czosnek ( 3 ząbki)
- suszony imbir
- curry - kopiasta łyżka
- sól i pieprz do smaku
- ok. 1l bulionu warzywnego
- olej do smażenia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz