Tym razem przyszedł czas na danie z bakłażanem. Bakłażan jest wyjątkowo niskokaloryczny, ale musimy uważać na sposób przyrządzania, bo potrafi pochłonąć dużo tłuszczu. W kwestii witamin i mikroelementów nie powala na kolana, ale za to ma dużo antyoksydantów i obniża cholesterol.
Postanowiłam przygotować przekąskę/przystawkę z serem, bo bakłażan bardzo lubi ser pod różną postacią.
Zaczynamy od pokrojenia bakłażana w podłużne i cienkie plastry, a następnie oprószenia ich solą i odstawienia na 15 min. Wówczas pozbędziemy się goryczy warzywa, bo bakłażan puści soki. Następnie plastry bakłażana opłukujemy wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Potem układamy na blasze, solimy, skrapiamy oliwą z oliwek i doprawiamy suszoną papryczką chilli i sproszkowanym czosnkiem.
Jak bakłażan zmięknie i się lekko podpiecze, wyciągamy blachę z piekarnika, następnie na każdym plasterku układamy kawałek sera - ja dałam jak zwykle cheddar, ale może być każdy inny pikantny i wyrazisty ser, który lubicie. Całość zawijamy w rulonik, oprószamy papryczką chilli, a na wierzchu układamy kawałeczek gorgonzoli. Następnie wstawiamy do piekarnika na dosłownie 5 min., tak aby ser w środku zrobił się miękki, a ten na wierzchu ładnie rozpuścił.
Roladki wykładamy na talerz i podajemy jako przystawkę lub przekąskę np. do piwa.
Składniki
- 1 bakłażan
- 300 g sera żółtego
- 150 g sera gorgonzola
- oliwa z oliwek
- papryczka chilli w proszku
- czosnek w proszku
- sól i pieprz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz