Dzisiaj autorski przepis na zupę, która zaskoczy niejednego entuzjastę kuchni fusion - aromatyczna, lekko ostra zupa z mango. Sekret aromatu tkwi w sposobie przyrządzania.
Z chwilą gdy skórka czosnku i szalotek zarumieni się, a skóra na papryce będzie powoli odchodzić, wyciągamy warzywa z piekarnika i chwilę czekamy aż ostygną.
Następnie obraną paprykę, wyciśnięte ze środka główki czosnku,
rozpływające się ząbki oraz rozmiękczoną cebulę i oczywiście mango miksujemy w blenderze
kielichowym.
Potem dodajemy przyprawy, czyli płatki chilli, odrobinę słodkiej papryki, sól oraz jeśli jesteśmy w posiadaniu hinduskiej mieszanki przypraw tandoori, to również wsypujemy jej łyżkę do zblendowanego kremu. Nada ona egzotyczny charakter zupie.
Zmiksowany krem podgrzewamy w garnku. Do zupy dodajemy pokrojone i podsmażone cienkie plasterki ziemniaka oraz uprażone orzechy piniowe.
Składniki:
(na 4 porcje)
- mango w puszce
- papryka
- 2 duże szalotki lub jedna cebula
- główka czosnku
- ziemniak
- 50g orzeszków piniowych
- 1 łyżeczka tandoori
- szczypta płatków chilli
- szczypta soli
- 1/2 łyżki słodkiej papryki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz