Tym razem efekty niedzielnego, wspólnego gotowania, które stało się swego rodzaju rytuałem. Dawno nie było makaronu, tak więc prosty przepis z pełnoziarnistym penne i szałwią, która rośnie już u mnie na balkonie.
Wstawiamy wodę na makaron i zabieramy się za warzywa. Czerwoną cebulę kroimy na cieniutkie piórka, a papryczki chilli siekamy w drobną kosteczkę. Boczek kroimy w kostkę i obsmażamy na patelni aż się zarumieni. W tym czasie możemy również posiekać świeżo zerwaną szałwię i zmiażdżyć 3-4 ząbki czosnku.
Do boczku dodajemy papryczki chilli i smażymy na klarowanym maśle. Następnie dodajemy czerwoną cebulę i czekamy aż się zeszkli. Na koniec na patelni ląduje szałwia, która nasiąknie maślanym aromatem. Do powstałej mieszaniny dodajemy ugotowany makaron, a następnie dużą stołową łyżkę śmietany i starty ser cheddar. Całość mieszamy jeszcze przez kilka minut i doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe danie możemy posypać świeżą szałwią.
Składniki:
- makaron pełnoziarnisty penne (250g)
- boczek wędzony (250-300g)
- 1 cebula czerwona
- 2 papryczki chilli
- 10-12 listków szałwii
- 3-4 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- masło klarowane
- łyżka stołowa śmietany
- ser cheddar (150-200g)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz