Szukaj na tym blogu

środa, 1 listopada 2017

Kozi ser z szynką serrano i pekanami

     Kolejna sałatka z kozim serem. Może się powtarzam, ale on jest po prostu wyborny i świetnie się komponuje z innymi składnikami. Tym razem podałam go w sałatce z orzechami pekan i szynką serrano. Hiszpanie pewnie uznają to za profanację szynki, bo podsmażyłam ją w miodzie na patelni, ale smakuje rewelacyjnie i nadaje niepowtarzalny smak, więc muszą się z tym pogodzić.



      W przygotowaniu sałatki istotna jest kolejność działań:) Rozpoczęłam od pokrojenia sera koziego i ułożenia go na talerzu. Następnie pokroiłam pomidora w drobne kawałki oraz czerwoną cebulę w plasterki.  Na oleju podsmażyłam pokrojony w plasterki czosnek i ułożyłam go na talerzu. Do tego samego oleju nasączonego aromatem czosnku wrzuciłam pokrojone na mniejsze kawałki plastry szynki serrano oraz orzechy pekan. Składniki na patelni doprawiłam grubo zmielonym pieprzem i poczekałam aż się lekko podsmażą. Na koniec dodałam dwie łyżki miodu gryczanego i poczekałam jeszcze przez chwilę mieszając, tak aby słodycz miodu oblepiła orzechy i szynkę.
 


Składniki z patelni ułożyłam na talerzu i na koniec doprawiłam solą i pieprzem oraz skropiłam octem balsamicznym. Słodycz przeplatająca się z lekką kwasowością i wyszukanym smakiem szynki oraz sera koziego to idealne połączenie jeśli chcecie zaimponować znajomym oryginalną sałatką.


Składniki:

  • ser kozi
  • pomidor
  • orzechy pekan
  • szynka serrano
  • czerwona cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • oliwa do smażenia
  • 2 łyżki miodu gryczanego
  • sól i pieprz
  • ocet balsamiczny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz