Na fali zdrowego odżywiania postanowiłam przygotować rybkę - tym razem pstrąga łososiowego, inaczej tęczowego, który jest bardzo soczysty i fajnie komponuje się z warzywami duszonymi na winie z dodatkiem pieprzu cytrynowego.
Rybę oczyściłam i osuszyłam, następnie oprószyłam solą, pieprzem i skropiłam sokiem z limonki. Odstawiłam ją na chwilę i zabrałam się za krojenie warzyw, czyli posiekanie pora, cukinii i papryki. Warzywa podsmażyłam na maśle klarowanym z odrobiną pieprzu cytrynowego. Następnie dodałam kapary i białe wino. Całość dusiłam przez ok. 15 min. pod przykryciem. Przed podsmażeniem ryby na patelni, obrałam sporą garść pistacji i rozbiłam je tłuczkiem kuchennym pod papierowym ręczniczkiem. Część pistacji wykorzystałam do posypania ryby przed smażeniem, pozostałą zostawiłam do dekoracji i do pesto.
Gdy rybę włożyłam na patelnię, zabrałam się za przygotowanie pistacjowego pesto, tj. zmiksowanie części pistacji z listkami świeżej bazylii i odrobiną oliwy z oliwek. Pesto doprawiłam solą i pieprzem.
Talerz udekorowałam również świeżą rukolą, na której ułożyłam duszone warzywa, rybę, pesto oraz rozdrobnione pistacje.
Składniki:
- pstrąg tęczowy (łososiowy)
- limonka
- sól i pieprz
- por
- 1/2 cukinii
- 1/2 papryki słodkiej
- garść kaparów
- 50 ml. białego wytrawnego wina
- masło klarowane
- pieprz cytrynowy
- świeża bazylia
- łyżka oliwy z oliwek
- spora garść pistacji
- rukola do ozdoby
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz